Birçok farklı faktör kadınların adet döngüsünü ve adet döngüsünün uzunluğunu etkileyebilir. Bu bahisle ilgili uzman yorumlarını sizler için içeriğimizde açıkladık. Detaylar için okuyun…?
Uyarı: Tetikleyiciler içerebilir. Tıbbi bir teklif değildir, doktorunuza danışmayı unutmayınız.
Kaynak: https://www.thesun.co.uk/health/15838…
Birçok kadın ayda bir adet olsa da bu kişiden kişiye değişebilir.
Bu süre kullandığınız doğum kontrol formülüne, gerginlik durumunuza ve hatta ne kadar uyuduğunuza veya egzersiz yaptığınıza bağlı olarak değişebilir.
Bazıları adet döngüsü sırasında şiddetli ağrı yaşayabilirken, diğerleri bu dönemi daha hafif yaşayabilir.
Sağlık danışmanı Dr. Shree Datta, bir kişinin adet döngüsünü birçok faktörün etkileyebileceğini söylüyor:
Menstrüel döngünüzü veya ruh halinizi, iştahınızı veya egzersiz performansınızı etkileyen tek bir faktör yoktur, bu nedenle adet döneminiz boyunca uykunuzu, diyetinizi ve zindeliğinizi takip etmek paha biçilmezdir.
Ancak gerilimin değerli bir rol oynadığı biliniyor.
“İş yerindeki bir iş, sınavlar, taşınma gibi önemli stres faktörlerine dikkat etmelisiniz çünkü bunlar aynı zamanda adet döngülerinizi, diyetinizi, uykunuzu ve egzersiz performansınızı da etkileyebilir.” Shree Datta diyor.
Ortalama adet döngüsü 28 günde bir gerçekleşse de bu süre 21 gün ile 45 gün arasında değişebilmektedir.
Kanama ise üç ila sekiz gün ortasında değişkenlik gösterse de genellikle yaklaşık beş gün sürer.
Bryony, “Kadınlar bu süre zarfında üç ila beş yemek kaşığı kan kaybeder” diyor. o ekler.
Ancak, kişisel döngünüze bağlı olarak daha uzun olabilir. Sonlu hissetmek, kramplar geçirmek ve ruh halinde dalgalanmalar yaşamak gibi durumlar kanamanız başlamadan önce ortaya çıkabilir.
Birden fazla kadın için üst sınır olan yedi günden fazla kanama devam ederse buna menoraji denir.
Kadınların yaklaşık yüzde 5’i menoraji yaşar. Menoraji ayrıca çok ağır adet döngüleri için kullanılır, yani her iki saatte bir pedinizi veya tamponunuzu değiştirmeniz veya adet kabınızı tavsiye edilenden daha sık boşaltmanız gerekir.
Bunun gibi ağır kanamalar sizi bitkin hissettirebilir, işinizi etkileyebilir ve demir eksikliğine yol açabilir.
İşte bu durumu yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için dikkat etmeniz gerekenler:
Polipler, miyomlar, Polikistik Over Sendromu, tiroid bozukluğu veya kan pıhtılaşma bozuklukları gibi tıbbi problemlerin de ağrılı adet dönemlerine neden olduğu bilinmektedir. En doğru teşhis için doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz.
Döneminizi neler etkileyebilir?
Kadınlar ilk adetlerini gördükten sonraki ilk üç yılda adet dönemleri uzun ve tutarsız olabilir. Ancak bir süre sonra düzenli bir ritme girer ve bu düzen oturur. İlerleyen yıllarda yaşınız, kilonuz, hamileliğiniz veya menopoz döneminiz, bunların hepsi adet döneminizi etkileyebilir. Pek çok kişi uzun bir adet dönemi geçirir ve bunu normal karşılar ancak yedi günden uzun sürerse ya da kişinin hayatını etkileyen ağır kanamalar olursa mutlaka doktora gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Uzamış adet döngüleri önemli bir durumun işareti olabilir.
Jinekolog Dr. Sarah Welsh, ağır adet kanamasının nedenlerinden bazılarının kanama bozuklukları, miyomlar ve polipler olduğunu söylüyor:
Adet döngüleriniz bozuluyorsa veya günlük yaşamınızı etkiliyorsa doktora görünmek çok değerlidir. Kanamanız eskisinden daha ağırsa, kendinizi yeterli hissetmiyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapamıyorsanız veya kanamanız düzensiz ise vakit kaybetmeden doktorunuza başvurarak sebebini öğrenmeli ve gerekli tedaviye başlamalısınız.
orta-ajans.xyz