Haber

YSK, oy pusulalarına basılan sandık kurulu mührü ile ilgili karar aldı.

Bazı partiler, bazı sandıklarda başkan pusulaönünde oy sandığı mühürVurulduğu, bazı pusulaların arkası mühürlü iken mürekkep lekesi nedeniyle bu mührün pusulanın ön yüzünde de görüldüğü bilgisini YSK’ya iletti.

YSK, başvuruları inceledikten sonra karar aldı. Kararda, “Söz konusu sandıkların oy sayımında ve dökümünde 298 sayılı Kanunun 98 ve 101 inci maddeleri ile 135 Sayılı Sandık Kurullarının Teşekkül, Görev ve Yetkilerini Belirten Genelge uyarınca işlem yapılmalıdır.”ifadeler yer aldı.

İlgili Makaleler

YSK kararında atıfta bulunulmuştur. 298 sayılı Kanun’un 98. maddesi, “Sandık kurulunun verdiği şekil ve renkte olmayan, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü olmayan, tamamen yırtılmış, rastgele mühür, imza, yazı, parmak izi veya benzeri herhangi bir işaret bulunan zarflar. ilçe seçim kurulu ve sandık kurulunun mühründen.” Ancak, üzerlerinde sandık kurulu mührü bulunmadığı halde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, ilçe seçim kurulu amblemi ve mührü bulunan zarflar ile sandık kurulu mührü olmadığı açıkça anlaşılamayan zarflar, üzerinde leke veya çizik bulunsa bile özel bir işaret koymak amacıyla yapılanlar geçerli sayılır.hükmü içermektedir.

Aynı kanunun 101. maddesi YSK kararında ve 135 Sayılı Sandık Kurullarının Oluşumu, Görev ve Yetkilerini Belirten Genelge’de yer aldı. ‘Zarfları açma, oyları sayma ve kullanma’ “Oyların sayımı ve sayımına derhal başlanır, açık ve kesintisizdir. Yapılacak şikayet ve itirazlar işi durdurmaz.” başlıklı 41. maddesi. kararı içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu