ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Ticareti Raporu, erkek çocuklara yönelik tacizlere ve siber dolandırıcılığa dikkat çekiyor
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu yılki İnsan Ticareti Raporu’nda genellikle gözden kaçan “erkek çocuklara yönelik ihlaller ve siber dolandırıcılık”a dikkat çekildi.
Rapor hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, erkek ve genç erkeklerin insan ticaretinin genellikle küresel ilgi görmediğini, ancak “yıkıcı” sonuçları olduğunu belirtti.
Blinken, 2023 İnsan Ticareti Raporu’ndaki ayrıntılara yer verdiği konuşmasında, BM verilerine göre erkek ve genç erkeklerden oluşan insan ticareti mağduru sayısının 2023 yılının ortalarında 5 kat arttığı bilgisini paylaştı. 2004-2020.
“ABD insan kaçakçılığıyla mücadelede kararlı. Çünkü bu, insan haklarına ve özgürlüklerine yönelik bir saldırıyı temsil ediyor. Her insanın evrensel özerklik hakkını ihlal ediyor. Bugün dünya çapında 27 milyondan fazla insan bu haktan yoksun bırakılıyor.” . terimleri kullandı.
Antony Blinken, seks köleliğiyle mücadelede “hükümetler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve özellikle teknoloji endüstrisinin” ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Blinken, Kovid-19 salgını sırasında tedarik zincirinin zarar gördüğü dönemde zorla çalıştırma hatalarında da “önemli artış” yaşandığına dikkat çekti.
Dışişleri Bakanı, Kovid-19 salgınının ardından siber dolandırıcılık olaylarında artış yaşandığını ve “insanları sahte işlere yönlendirme girişimlerinin” arttığını söyledi.
24 ülke insan kaçakçılığında en düşük kategoride
ABD’nin dört seviyeye ayırdığı 2023 İnsan Kaçakçılığı Raporu’nda en alt kategoride 24 ülke yer alırken, bu ülkelerin “dış yardım konusunda belirli kısıtlamalara tabi olabileceği” belirtildi.
Çin, Kuzey Kore, Beyaz Rusya, Afganistan, Myanmar, Suriye ve İran gibi devletlerin raporun en alt seviyesinde 24 ülkenin ortasında yer aldığı görüldü.
Ancak raporda notu düşürülen Cezayir, Çad, Cibuti, Ekvator Ginesi ve Papua Yeni Gine ile Vietnam, Malezya ve Brunei de üçüncü sırada yer aldı.
Ayrıca raporda Somali, Libya ve Yemen “özel vaka” olarak etiketlendi.
Türkiye ile raporda 2. kategoride yer alan Myanmar, Kamboçya, Laos, Malezya, Filipinler ve Gana gibi ülkelerde kaçakçıların Kovid-19 salgını döneminde “yaygın işsizlikten” yararlandığı açıklandı.
Söz konusu raporun ilk aşamasında çocuk kaçırma olaylarının oldukça yüksek olduğu ve özellikle Meksika sınırındaki insan kaçakçılığı olaylarının basına yansıdığı ABD’de yer alması dikkat çekiyor.
İnsan Ticareti Raporu, ülkeleri insan kaçakçılığı yapma çabalarına göre “Kademe 1, Kademe 2, Kademe 2 İzleme Listesi ve Kademe 3” olmak üzere dört kademeye ayırmaktadır.
bayindirajans.xyz